ما هي مجالات عمل مهندس الإلكترونيات والإتصالات؟

و ما هي الشركات المتاحة أمامه ؟ هذا مهم لأن معرفته للمجالات المتاحة يجعله يركز أكثر على بعض جوانبه الدراسية و يهتم بتطوير مهاراته في مجال محدد

تم إضافة السؤال من قبل هاشم المشارقة , Key Account Manager , Advanced United Systems Ltd. ( A member of Taj Holding Group)
تاريخ النشر: 2013/08/18
Nesreen Nageh Salah Abd-elghany El shafey
من قبل Nesreen Nageh Salah Abd-elghany El shafey , Volunteer in IEEE minia student branch , IEEE الفرع الطلابى

الكلام ده مهم جدا لقيته على جروب يعنى منقول من على لسان حد بس هيفيد حضرتك جدا واجابه لسؤالك بس هو طويل شويه

وإحنا طلبة في القسم ده كنا نسمع دايما عن ناس في الدفعات اللي قبلنا اشتغلوا في مجالات مختلفة بعيدة عن

بعضها زي مثلا اللي سافر لجامعة برة مصر و اللي إشتغل في جامعة خاصة في مصر و اللي إشتغل في شركات زي موبينيل و فودافون و إتصالات  و اللي بقى مهندس تصميم دوائر إلكترونية و ناس راحت لسكة السوفت وير أو سكة

Embedded

و كنا مش عارفين إحنا عايزين أيه و إزاي نمشي في سكة من دول

دي محاولة للحصر و إلقاء الضوء على سوق عمل مهندس الإتصالات لأن للأسف مفيش حد بيكلمنا عن الشغل و إحنا طلبة في الكلية إلا من رحم ربي

في الواقع إنت كمهندس إتصالات سوقك واسع و ديه حاجة نحمد الله عليها بس حاول تركز على حاجة و إنت طالب أو بعد ما تتخرج عشان تنجز لأن عندك مجموعة واسعة من الإختيارات :

- Electronics

- Academia

- Networks

- Telecommunications

- Embedded Systems

- Petroleum Industry

سكة الElectronics:

للأسف السكة دي في النازل في هندسة إسكندرية  (و دي حاجة مش كويسة ) بعد استقالة النجم د. محمد السيد و معيدين الإلكترونيات هناك مسافرين بالفعل أو في طريقهم للسفر بس بقت قوية في القاهرة و عين شمس بعد رجوع دكاتره شباب كانوا شغالين في المجال ده بره في الدكتوراه

ICL ASU

أضعف الإيمان إنك تختار مواد الإلكترونيات الاختياري  في تالتة و رابعة و تعمل مشروع التخرج في الموضوع ده سواء

Digital Design - Analog Design

 حسب إنت حبيت أيه من دراستك للمواد

بس لو حاسس إنك لسه مش متمكن لسه في حل: إنك تدخل

ITI

قسم

Nano Electronics

اللي هو

VLSI

سابقا

ITI9-Month Program

و فيه هتعرف السوق ماشي إزاي و كمان اللي هيدرسولك ناس من شركات شغالة في المجال

عندك كمان

VLSI Academy

طبعا لو هتمشى في السكة ديه فكك خالص من :

CCNA و اخواته

المهم السكة دي بتوديك لحاجة من دول (بتوفيق ربنا و مجهودك):

شركات تصميم الدوائر الإلكترونية زي :

1- Si-ware Systems (SWS)

Egypt Success Stories - Si-Ware Systems

Facebook Page - Si-Ware Systems

2-Silicon Vision

Egypt Success Stories - Silicon Vision

Facebook Page - Silicon Vision

3- Swiftronix

Egypt Success Stories - Swiftronix

4- Mipex Egypt

Egypt Success Stories - Mipex

5- Hittite Microwave Egypt

6- IMC (Intel Mobile Communications) :

IMC website

IMC

هي

SySDSoft

سابقا

7- Varkon

8- NewPort Media

Facebook Page - NewPort Media

9- SilMinds:

Egypt Success Stories - SilMinds

Facebook Page - SilMinds

10- Scenario Consulting

و غيرهم و دول طبعا كلهم في القاهرة و معظمهم في وادي السيليكون بتاع مصر اللي هو مساكن شيراتون :)

و في سكة تبع إلكترونيات برضه بس لازم تكون بتحب البرمجة و هي شركات البرمجيات المساعدة لتصميم الدوائر الإلكترونية

CAD/EDA

زي:

Mentor Graphics:

Egypt Success Stories - Mentor Graphics

يعني بتحب

C/C++

ممكن تشتغل مطور برامج في برامج الشركة المختلفة

و ممكن لو بتحب

VHDL/Verilog

تشتغل في ال

Software Quality Assurance (QA)

في أقسام بتختبر برامج زي

ModelSim

 بتصميمات مختلفة لدوائر مختلفة

قائمة ألطف لشركات تصميم الدوائر الإلكترونية و برمجياتها في مصر

طبعا اللي مهتم بالمجال ده لازم يكون مشترك في جروب

vlsi_egypt على ياهو

vlsi_egypt Yahoo! group

و فيس بوك

vlsi_egypt Facebook group

عشان يتابع فرص الشغل و يعرف الشركات بتطلب ايه و يركز عليه و هيلاقي كمان مناقشات مفيدة جدا لها علاقة بالمجال ده عشان يكون متابع لآخر التطورات

سكة الAcademia:

تم إعداد هذا الجزء بواسطة:

Ahmed Hosny El Samadony

Karim Banawan

Mohamed Amir

Mohammed Mokhtar

جزاهم الله خيرا

اذا قررت تكمل

PhD

فرصك بعد ما تخلص

PhD

ان شاء الله

- تلاقي شغل بره سواء في شركة او جامعة- او انك ترجع مصر سواء تدرس في جامعه او تشتغل في شركة او تفتح شركه- لازم يكون عندك النيه انك تفيد بلدك و دينك سواء اخترت اي اختيار- وممكن تعمل ماستر بره و تشتغل بيه في شركة هناك

المتطلبات التى تؤهلك لاستكمال العمل الاكاديمى:- التقدير (جيد جدا او امتياز وممكن جيد بس صعب شوية)- الكورسات (لازم تفهم كويس الكورسات اللي فى اساس التخصص اللي عايز تكمل فيه كويس اوي و خصوصا كورسات ال

math)

- حاول تاخد كورسات انجليزى في اماكن زي اميديست او الاكاديمية البحرية من بدرى عشان تخلص ال

TOEFL

بدري عشان تقديم الجامعات

اختيار مشروع التخرج:- حاول تختاره مع دكتور شغال في ال

research

و عنده دافع انه يعلمك حاجات جديدة و انه يوجهك في المجال اللي بتحبه

- حاول تقرا

papers

كتير في تخصصك و تعرف الناس بتفكر ازاي و تفهم ايه اخر حاجات معموله في المجال و ده اكيد هيساعدك فيه الدكتور بتاعك- حاول ان مشروع التخرج يكون فيه

analysis

مش مجرد تطبيق حاجه موجوده فعلا- لو الشغل كان فيه نتايج كويسه ممكن تحاول تبدا تكتب

paper

و اكيد الدكتور هيساعدك فيها و دي اكيد هتكون حاجه مفيده جدا ليك لان انت بدات تتعلم ازاى تكتب

paper

و ثانيا هتبقي مفيده جدا للتقديم في الجامعات بره

الماجستير:- لو انت كنت من اوائل القسم ممكن تتعين كمعيد و تحضر ماجستير في القسم..عيبها انك هتاخد وقت اطول شويه عشان خلص لكن ميزتها انك هتبقي متعين في القسم و لما تخلص

PhD

هيبقي ليك تعيين في القسم- لو جايب تقدير كويس بس ماجاش لك تعيين..حاول تشوف اي جامعه زي

E-JUST ,KAUST AUC, GUC, Nile university

ميزتها انك هتخلص اسرع عشان بيبقي فيه دكاتره مخصصه وقتها للابحاث و ممكن تاخد منحه من الجامعات دي و تكون

Research Assistant

و تاخد مرتب يقضي مصاريفك و مش انت اللي هتدفع مصاريف الماجستيركمان

جامعة قطر بالتعاون مع جامعة النيل عاملين نظام تدرس في النيل و تروح تشنغل ابحاث في قطر ومرتبك من هناك-ممكن تقدم على طول بره للماجستر و

PhD

بس صعب تلاقي منحه شويه

- و انت في الماجستير حاول تعمل امتحان

GRE

و ال

TOEFL

لو ما عملتوش

تقديم الجامعات بالخارج لل

PhD:-

المفروض تعمل شغل كويس في الماجستير و الدكتور بتاعك يكون مبسوط منك عشان هو المفروض واحد من الناس اللي هيكتبلك

recommendation letter

- تبدا تقدم للجامعات للي هتحتاج فيه

TOEFL, GRE scores , recommendation letter, online application, transcripts, publications

علماء مصر2020، مجموعة تساعدك في البحث عن جامعة، و تساعدك بالمعلومات الازمة للقبول في أغلب جامعات العالم

STEPS Website

STEPS:Steps & Timing to Excel in Preparation for Studying abroad

بالنسبة للمعيدين اللى ليهم تعيين فى الجامعة فى ثلاث سكك اثناء مرحلة الماجيستير

(1)

السكة الاولى : ودى هدفها انك تخلص فى اقصر وقت وتسافر خارج البلاد لعمل

PhD

..... فى هذه الحالة افضل انك تختار مواد الماجيستير من المواد الصعبة اللى محتاجة

analysis

عالى و انشطة اضافيه زى

simulation

بالاضافة انك تبدأ اختيار النقطة من اول يوم ليك فى الجامعة بالاتفاق مع المشرف و تستثمر السنة الاولى فى انك تقرأ وتكون ال

background

فى النقطة دى .... فى هذه الحالة انت هتكون عامل هدف لنفسك انك تستمر داخل الاطار الجامعى سنتين بس من ساعة التعيين الرسمى (هيكون غالبا فى شهر3) و مش مهتم بالعائد المادى (لأنك مش مرتبط او حاسس انك لما تسافر هتكون فلوس احسن فى وقت اقل)

حاجات متعملهاش : ما تشغلش نفسك بأى حاجة تانية سواء كورسات - مشاريع صناعية تانية مواد تدرسها : اختار مواد قريبة من تخصصك الاكاديمى او على النقيض مواد ضعيفة علميا عشان ما تاخدش وقت من الرسالة

(2)

السكة التانية : ودى افضلها على المستوى الشخصى .... انك تستمر فى السلك الاكاديمى لفترة زمنية متوسطة بالاضافة للمشاركة فى مشاريع بحثية .... فى هذه الحاله حاول انك بالاضافة لرسالة الماجيستير انك تدور على دكتور او شركة بتدى

fund for research

امثلة :

(1)NTRA

(2)ITEIDA

(3)RDI

فى هذه الحالة انت هتضيع وقت اطول فى

research

بس هتدرب على العمل تحت ضغط - كتابة

surveys and reports-

تعمل

presentation

تعرف اواى تكتب

proposal

وكل الحاجات دى هنستفيد منها لما تبقى دكتور

(3)

السكة الثالثة وهى الاسوأ .... انك تستمر لفترة طويلة داخل البلد وتدى كورسات ... ودى بتدمر المستوى العلمى و

IQ

بتاعة المعيد بس تعتبر مناسبة للى مهتم بالجانب المادى الى حد ما او مش عايز يتبع السكك السابقة

تجارب جيدة تستحق:

(1)

اجازات و بعثات جمع المادة العلمية : من حقك كمعيد انك تطلب اجازة لجمع المادة العلمية من اى جامعة عالمية فى حدود6 شهور (حاول تراجع العلاقات الثقافية دايما عشان تعرف البعثات المفتوحة)

(2)

برامج الماجيستير ذات الاشراف المشترك : من حقك تسجل الماجيستير مع مشرف من داخل الكلية بالاضافة لواحد من خارج الكلية (مثلا الجامعة الامريكية او اليابانية) ده مناسب لو كانت النقطة اللى انت شغال فيها مافيهاش دكتور مناسب من جوة الكلية

سكة الNetworks:

تم إعداد هذا الجزء بواسطة:

Mustafa Abdel Hady

جزاه الله خيرا

الميزة الاساسية في المجال ده هي الانتشار وانه مجال واسع بمعني انه بيؤهلك انك تشتغل في شركات كتيرزي:

Internet Service Providers (ISP)

Mobile Operators

Vendors

System Integrators

Banking

حقولكم تفاصيل اكتر عن الشركات في اخر النوت

-          اعمل ايه قبل التخرج ؟

1. الكلية مش حتديك كتير في المجال ده، خد

  Networks

 المادة الاختياري في رابعة الترم التاني (طبعا حسب الدكتور، يعني احسن دكتور بيديها هو د. حسام شلبي)، بس المادة دي مجرد تديك مبادئ بسيطة. حاول تعمل مشروع التخرج في حاجة ليها علاقة بال

Networks

  و تكون حاجة

Practical

، معلومات ال

Telecommunications

الاساسية زي ال

 GSM/GPRS/UMTS Network Architecture and Interfaces

 حتكون مفيدة لو حتشتغل في

Mobile Operator or Vendor

2. حاجة مهمة جدا، ركز على ال

 English Conversation and the communications Skills

3. خد كورس

CCNA

 في صيف سنة ثالثة بس حاول تاخده مع

 Instructor

  كويس، وامتحن الامتحان بتاعها و خد الشهادة، لازم يكون في اعتبارك ان

  CCNA Certified

دي حاجة اساسية عشان تبدأ في المجال ده.

وانت بتذاكر

CCNA

 متعدمدش بس على ال

instructor  ،

 لازم تعمل

Labs

بنفسك

You can practice the labs on software programs like Packet Tracer and GNS3

للي مش متيسرله انه ياخد الكورس، ممكن يذاكره

Self Study

 ويا سلام لو تعملوا

Study Group

و تساعدوا بعض

Materials for Self Study:

1. CBT Nuggets:

 دي فيديوهات جامدة اوي لواحد اسمه جيرمي بيشرح كويس بس هو مش بييفوت شوية حاجات بسيطة تقدر تقراها من اي كتاب

حتلاقوها في اللينك ده، تحت، اللي قبل الاخيرة

CCNA / ICND Videos- TS, CBT, video Mentor

2.  E-books:

ال Link

ده في كتب كتير، اول اتنين منهم:

CCNA Quick Reference and Sybex كافيين

NW Books

3. Network Simulators and Emulators:

Packet Tracer

GNS3

4. Exam Preparation:

لما حتبدأ مذاكرة في المجال ده، حتعرف انه فيه حاجة اسمها

 dumps

وأشهرهم Pass4sure

 ودي عبارة عن اسئلة محلولة بيجي زيها في الامتحان بس اهم حاجة تتاكد ان اللي معاك ده اخر اصدار، حاجة مهمة جدا، متبدأش في المرحلة دي الا لما تكون مذاكر و فاهم كل حاجة كويس اوي، و متبدأش بانك تشوف الاجابات، لا حل الاسئلة و قيم نفسك، و الحاجة اللي تحلها غلط حاول تفهم الاجابة كويس حتى لو رجعت لاي كتاب، بالطريقة دي حتثبت المعلومة، اهم حاجة اوعي تحفظ الاجابات و خلاص، حتبان في ال

 Interview  من اول سؤال

-          ايه هي مجالات الشبكات المختلفة ؟

1. Networks Administration and Engineering:

المجال ده كبداية، ال

CCNA

كافي،

 بس فيه ناس قبل ما تتخرج من الكلية بتكمل اكتر

و بتاخد

CCNP

 لو عملت كده دي حاجة كويسة، بس اهم حاجة تكون فاهم اللي اخدته كويس، مش اخدت الكورس و خلاص

2. VoIP (Voice over IP):

كبداية ممكن تاخد

 CCNA  و CCNA Voice

3. Network Security:

كبداية ممكن تاخد

 CCNA  و CCNA Security

4. Wireless Networks:

كبداية ممكن تاخد

 CCNA  و CCNA Wireless

5. System Administration:

ال CCNA

مفيدة هنا برده

There are2 Categories of System Administration: Windows and UNIX.

Windows:

ممكن تاخد كورسات

Microsoft

زي

MCSA  و MCSE

 و تمتحن الامتحانات بتاعتهم و تاخد الشهادة

UNIX:

حيبقي صعب شوية تذاكره

Self Study

فممكن تاخد كورسات

UNIX

 او تدخل

ITI

قسم

UNIX

6. Network Management:

This is mainly for Network Monitoring and Troubleshooting tools. You need CCNA and some knowledge about SNMP protocol and Network tools like HP Open View, IBM Tivoli and OPNET.

-          ايه الشهادات المختلفة في سيسكو وعلاقتهم ايه ببعض؟

For more details about the Cisco Certification Paths

-          اعمل ايه بعد التخرج؟

طبعا عشان ابقي صريح معاكم ، مهمة البحث عن وظيفة و انت حديث التخرج دي متبقاش سهلة خالص، كونك تعرف حد شغال في شركات تخليه يبعتلك السي في بتاعك دي حتسهل عليك كتير، بس برده لازم تبقى

 Qualified

، بس عموما لازم تعمل اقصي ما عليك و اوعي تيأس، كل خريجين القسم عندنا بيشتغلوا، ممكن بس الموضوع بيتاخر شوية، قدم اونلاين في كل الشركات اللي تعرفها، خد صحابك يوم و روحوا القرية الذكية بال السي في بتاعتكم، فيه ناس جالهم

Interviews

بالطريقة دي. ربنا يوفقكم و يكرمكم جميعا.

ملحوظة: معظم الشغل في المجال ده في القاهرة، ان مكنش كله

من احسن الحلول من وجهة نظري لو مجلش شغل لغاية ما يجي ميعادها، انك تدخل

ITI9 Months Program

ميزة ال

ITI

الاساسية بالاضافة طبعا للحاجات الكتير اوي اللي بتتعلمها، انها بتبعت ال السي في  في الشركات

ITI9 Months Program

بصوا على الاربع اقسام اللي تحت:

 Infrastructure, Networks and Security Services

1. Computer Networks Administrator

2. Cyber Security Officer

3. Cloud Architect

4. UNIX Systems Professional

طبعا واضح من اسامي كل قسم علاقته بالمجالات اللي كتبتها فوق ماعدا3 ده مجال جديد اسمه

 Cloud Computing and  Virtualization

وده مستقبله واعد

-          ايه الشركات اللي في المجال ده؟

1. Mobile Operators:

Vodafone

Mobinil

Etisalat

2. Service Providers:

TE Data

LinkDotNet

NOOR

Etisalat Data: Previously NOL (Nile On Line), The same link above

Vodafone: It is also a service provider, the same link above.

3. Vendors:

Ericsson

Huawei

Nokia Siemens Networks

Alcatel-Lucent

ZTE

Cisco Systems

HP

IBM

EMC:

a huge company in the area of network infrastructure, data warehousing and cloud architectures and has a site in Egypt that is pushing hard to find qualified engineers.

EMC Careers

4. System Integrators:

Raya

ACT

Giza Systems

ITS

Alkan

Eventum IT Solutions

SEE

5. Governmental Organizations:

MCIT (Ministry of Communications and Information Technology):

MCIT

NTRA

ITIDA

Egypt Post

سكة الTelecommunications :

تم إعداد هذا الجزء بواسطة:

Mustafa Abdel Hady

جزاه الله خيرا

Telecommunications Career Path:

It contains the below fields:

1. GSM/UMTS Core Network: This includes the engineers who are responsible for the nodes like MSCs/VLRs, STPs, MGWs, HLRs and so on.

2. BSS/RNC Engineers.

3. Packet Core Engineers who are responsible for the nodes like SGSN and GGSN.

4. IN (Intelligent Network).

5. VAS (Value added service).

6. Transmission Engineers: (SONET and SDH) Who are responsible for the transmission nodes like ADM.

7. RF Engineers: Who are responsible for the radio like BTS, radio planning and optimization and Microwave.

8. Front Office Engineers: Who are responsilbe for monitoring the network nodes and links.

9. Rollout Engineers.

10. Site Maintenance Engineers.

11. Central Office Engineers for the PSTN networks. (This is for the land line as we have only one company working in this field which is Telecom Egypt).

Basic technical requirements for the Telecommunications career path:

- GSM/UMTS Network architecture.

- Knowledge of the radio cells/clusters for the Radio planning.

- Unix/Linux knowledge (for VAS).

- Knowledge of the TCP/IP.

- Basics of communication Systems and Microwave links.

Telecommunication companies can be divided into3 main categories:

1. Operators.

2. Vendors.

3. Subcontractors.

1. Operators:

(A) Mobile Operators:

Vodafone:

http://www.vodafone.com.eg/vodafoneportalWeb/en/P63831

Mobinil:

http://www.mobinil.com/Careers.aspx

Etisalat:

http://etisalat.com.eg/etisalat/Etisalat_Portal_En/about/careers.htm?_pageid=42,1&_dad=portal&_schema=PORTAL&siteAlias=etisalat&sitePath=Etisalat_Portal_En&kpAlias=about&pageAlias=careers

Orascom Telecom:

http://www.orascomtelecom.com/Career/Content/default.aspx?ID=1104

Orascom Telecom is operating GSM networks in high growth markets in the Middle East, Africa and Asia.

(B) Land line operator:

We have only Telecom Egypt.

http://www.telecomegypt.com.eg/english/careers.asp

2. Vendors:

Ericsson:

http://www.ericsson.com/careers

Huawei:

http://career.huawei.com/career/en/i18n/index.do?callMethod=index

Nokia Siemens Networks:

http://www.nokiasiemensnetworks.com/about-us/careers

Alcatel-Lucent:

http://www.alcatel-lucent.com/wps/portal/careers

ZTE:

http://wwwen.zte.com.cn/en/

3. Subcontractors:

There are many subcontractor companies in Egypt, but the most famous ones are:

MobiServ:

http://www.mobiserve.com.eg/Careers.html

Alkan Holdings:

http://www.alkan.com/docs/jobs/default.aspx

Alkan Telecom:

One of the Alkan subsidiaries

http://www.alkantelecom.com/Frontend/Pages/home.aspx

Alkan Networks:

One of the Alkan subsidiaries.

http://www.alkannetworks.com/Frontend/Pages/home.aspx

Systel:

http://www.systel.com.eg/career.html

TeleTech:

http://www.teletech-eg.com/English/E-Business/Careers/Application/ListAllJobs_e.aspx

Orascom Trading:

It is working in GSM Network construction and maintenance.

http://www.orascom-trading.com/default.aspx

ICTS:

http://www.icts-egy.com/index.asp

ACTEL:

http://www.actel.com.eg/Career.htm

BTC Networks:

http://www.btc-networks.com/index.php?id=116

Uniserve:

http://www.uniserveco.com/Careers.htm

سكة الEmbedded:

تم إعداد هذا الجزء بواسطة:

محمد خالد

جزاه الله خيرا

بالنسبه للأمبدد فالحمد لله الطلب علي مهندس الأمبدد في مصر لا بأس بيه .. الشركات المشهور

1-Valeo

2-Intel

3-Newport Media

في شركات أصغر كتير بس أنا مش علي علم بيهم كلهم

بيختلف نوعية الشغل من شركه لشركه وكمان جوه الشركه من قسم لقسم .. طيب نتكلم شويه بقي عن أصلا طبيعه شغل مهندس الأمبدد سوفت وير.

مهندس الأمبدد في الشركات المصريه لو في شركه صغيره مبيكونش دوره أمبدد بس بيبقي كمان في ألكترونكس أو كنترول أو باور أو سيجنال بروسيسنج ألخ تبع بقي فيلد الشركه لو في شركه كبيره بيكون يا أما بيحل بجز في كود قديم يا بيقرا جزء من ستاندرد علشان يعمله أمبلمنتيشن يا بيعمل حاجه اسمها بورتنج

(porting

الشركه عندها كود شغال علي بلاتفورم وعايزاه يشتغل علي بلاتفورم جديد فبيبقي في تغييرات مطلوبه في الكود ده أو في أجزاء منه وتبع بقي مستوي أحترافية الكود) .. مهندس الأمبدد مهاراته الأساسيه لازم مهندس في الأول لأن الأمبدد من الشغلانات القليله في مصر اللي فيها

Engineering level

عالي فعلا مهم أن تكون دماغك هندسيه وشغاله بلوجيك هندسي سواء وانت بتحل بجز أو وأنت بتصمم حاجه جديدة .. تاني حاجه مهمه هي لغة السي تكون فاهمها كويس وتكون أيدك مدربه فيها … طيب اللي عايز يشتغل لما يتخرج في الأمبدد يعمل ايه؟يحاول بقدر الأمكان يخلي مشروع تخرجه ليه علاقه بالأمبدد .. الفتره الأخيره بقي في ناس كتير بيعملوا حاجت كويسه جدا في مشاريع التخرج فيها شغل أمبدد .. يا سلام لو في أوبريتنج سيستم بقي سواء ريال تايم أو حتي أمبدد لينكس أو أندرويد .. بس أندرويد علي مستوي الكرنل مش الجافا

في مشروع ممكن يبقي مجرد وايل لوب من غير

OS

ويبقي شغال قشطه مش حتستفيد أوي عشان كده حاول تستخدم ال

OS

و تحتك بيه

كمان ممكن تاخد كورسات في الأمبدد في شركات كتير دلوقتي بتقدم الكورسات ديه .. في حل بقي مضمون عن غيره بس مكلف من ناحية الوقت .. هو الأي تي أي

(ITI)

قسم أمبدد … بس لو أنت جاد و مجتهد تقدر تستغني عن الأي تي أي خالص

تذاكر سي

ديه أهم حاجه

ثم

RTOS

وتقرا عن ال

ARM

واللينكس

سكة شركات البترول :

تم إعداد هذا الجزء بواسطة:

Ahmed Mostafa Helmy

Mustafa Abdel Hady

جزاهم الله خيرا

مشكلة مجال البترول في كيفية الحصول علي فرصة في احدي شركات البترول بسبب الواسطة او لان الاعلان بيبقي داخل الشركات فطبعا محدش بيعرف عن الفرص الا الناس اللي جواها فكل واحد بيقول لقريبه او صحبه.....بعض الشركات بتكون منصفة جدا وتنزل الاعلان في الجرايد او علي الموقع الخاص بيها بس المشكلة ان اعداد المتقدمين بيكون كبير من جوه اسكندرية ومن برها وخصوصا ان اسكندرية تعتبر مركز رئيسي لشركات البترول زي القاهرة كدة في مجال الاي تي.

مهندسين اتصالات بيشتغلوا في شركات البترول في4 مجالات:

المجال الاول : التحكم الالي وده بينقسم الي قسمين

القسم الاول

(Field Control System):-

العمل بالتحكم في مواقع الانتاج بشركات التكرير او الحفر

طب السوال هو ايه التحكم الالي ده؟

هو كيفية التحكم بالاجهزة والمعدات في مواقع التكرير والحفر بغرض الحصول علي المنتجات البترولية زي البنزين والسولار والبوتاجاز

اي شركة تكرير بتاخد خام بترول عايزة تطلع منه منتجات فلازم تقوم بمجموعة عمليات صناعية بغرض الحصول علي المنتجات اللي السوق محتاجها....وعشان تتم العمليات الصناعية محتاج اعمل عملية تحكم علي كل حاجة عندي في الموقع توصلني للمنتج النهائي زي اني اتحكم في الحرارات والضغوط و المناسيب والكميات اللي ماشية في الخطوط والداخل لوحدات التصنيع والخارج من المصنعلو تفتكروا في سنة تانية في كورس كنا بناخده بتاع د/عادل الفحار كان اسمه

closed loop system

ده يعتبر اساس التحكم الالي بشركات البترول لان فعلا الموضوع بيتم بنفس الترتيب بتاع البلوك الشهير ل

closed loop

يبقي دور مهندس التحكم انه يضمن ان كل الاجهزة اللي في الموقع والخاصة بالتحكم انها شغالة بنسبة100%

نظرا لحساسية النتايج وكمان يقوم بالصيانة اللازمة لكل الاجهزة الخاصة بيه وهي :-

Level Transmitter- Temperature Transmitter- Flow Transmitter- Pressure Transmitter- Control Valves- Switches

دي اشهر الاجهزة اللي موجودة بشركات التكرير والحفر

يعني دورك تشغيل اجهزتك مع ضمان عملها بكفاءة عالية ومعايرتها وعمل الصيانات اللازمة مع حل المشكلات اللي بتحصل

Troubleshooting

وكل شغلك بيبقي جوة الموقع

القسم الثاني

(Digital Control System):-

العمل بالتحكم في غرفة التحكم

Control Room

وهنا بقة بنتكلم ان شغلك هيبقي في3 حاجات مهمين-

PLC (Programmable Logical Control)- SCADA System- DCS

والانظمة دي عبارة عن كيفية عمل مراقبة لكل ال

Plant

بتاعي وانا قاعد في غرفة التحكم وكمان ممكن اتخذ قرارات وانفذها من خلال الانظمة ديوالانظمة دي بتشمل:

Input cards, output cards,processor,network,software (windows,unix)

المجال التاني:- العمل كمهندس

Analyze

وده عبارة عن اجهزة بتحلل المنتجات زي ال

oscilloscope

بيبقي شغل اشارات و تحليل للاشارات دي مع وجود رسومات بيانية وشغل كروت والكترونك

المجال التالت: - العمل كمهندس اتصالات بس في السنترال الداخلي للشركةكل شركة بتبقي كيان كبير فلازم يربطه المكاتب والمباني والادارات والمواقع ببعض ده بيتم من خلال سنترال كامل خاص بكل شركة علي حدي ممكن تقول اشبه بالمصرية للاتصالات

المجال الرابع:- العمل كمهندس اي تي وده نادر شوية لان معظم شركات البترول بتجيب شركات متخصصة وتخليها تضبط لها موضوع الشبكات والسيرفر والكلام ده ويقعدوا ناس خريجين معاهد كمبيوتر يديروا الموضوع ولو في مشاكل بيجيبوا الشركة اللي متعاقدين معاها بس في بعض الاحيان بيحبوا يعملوا ادارة خاصة بالاي تي فيحطوا فيها منهدسين اي تي يديروا الموضوع

اكبر مشكلة انك انت لا تملك الاختيار بحيث انك تختار من الاربعة مجالات المتاحة انت بتدخل الشركة وبتروح المكان اللي محتاجك حسب سياسة الشركة

طيب لو عايز توصل لشركات البترول تعمل ايه عليك وعلي الفاكسات و البريد المسجل وجريدة الاهرام بتاعة يوم الجمعةارسل السي في بتاعك عن طريق البريد او الفاكس

طب ايه اشهر شركات في المجال دهالشركات كتير جدا و بتنقسم الي شركات قطاع عام و قطاع استثماريالفرق ان القطاع العام بيبقي كله ملك للهيئة اما الاستثماري فبيكون جزء للهيئة وجزء رجال اعمال

اشهر شركات قطاع البترول:- شركة العامرية لتكرير البترول- شركة الاسكندرية للبترول- شركة البتروكيمياويات المصرية- جاسكو- سيدبك- اموك- انيربك- ايبروم- صان مصر- بترومنت- بدر الدين- سوميد- بترول بلاعيم-

ELNG- Halliburton- Schlumberger -

الحمرا اويل- بتروجت- الخالدة للبترول- رشيد للبترول- جابكو- ويبكو- بلاعيم- الشركة العامة للبترول

-Enppi

- ELNG

-Halliburton

-Schlumberger

وده موقع وزارة البترول وبيضم كل شركات البترول سواء قطاع عام او استثماري مشتمل العنواين وزي ما ذكرت من قبل شركات البترول معظمها مش بيهتم بالايميل عايز تبعت يبقي ابعت فاكس او بريد مسجل

وزارة البترول مصر

في مشكلة كمان ان الكلية مش مهتمة بالمجال ده بمعني انها مش بتوفر كورسات لطلبة اتصالات في مجال التحكم الالي بل الغريب ان طلبة كهربا باور بياخدوا كورسات اكتر مننا في التحكم بس شركات البترول مش بتعترف بكدة هم بيصنفوا مهندسين باور للعمل بمحطات الكهربا ومهندسين اتصالات تحكم الي بانواعه فانت لو حابب تشتغل في المجال ده يبقي لازم تاخد كورسات مع نفسك في ال

PLC,DCS,SCADA

عشان تفهم الدنيا ماشية ازاي

طب بالنسبة لو انت عايز تكمل ماجستير وخصوصا في مجال شغلك الخاص بالتحكم ....طبعا قسم اتصالات بتاعنا مش بيوفر حاجة زي كدة اللهم الا مادة واحدة كان بيديها د/عبد السلام فتحي ودي ملهاش علاقة باي واقع انت بتشتغل فيه

فالحل اللي ادامك اما كلية هندسة عين شمس او هندسة طنطا او هندسة منوف او الاكاديمية العربية دي الاماكن المتاح فيها دراسه التحكم الالي لان فيها اقسام تحكم

أي تعديلات أو إقتراحات و أي مساعدة في ملء السكك الباقية من واقع الخبرة مرحب بيها جدا عشان دي لسه بذرة مقالة حتزيد مع الوقت إن شاء الله عشان تساعد طلبة القسم و توفر عليهم الوقت اللي أغلب الدفعات القديمة ضيعته لحد ما اتعلمت

Ahmed razzaq
من قبل Ahmed razzaq , مهندس , شركة الارض المشرقه , امانة بغداد

اهلا وسهلا اخي العزيز ..
هناك الكثير من التخصصات التي تخص مهندسين الاتصالات منهم من يتخصص في ال جي اس ام  ..المايكروويف ..
الشبكات ..الالكترونيات ..الحماية (سيكيورتي ....
وكل شخص يجب ان يميز بين هذه التخصصات ولا يحاول التخصص في مجال من هذه المجالات الا وكان معه درايه كامله عن التخصص الذي يريد التوجه اليه اما في الوطن العربي هناك من يدخل مثلا في الشبكات وبعد ذلك يترك هذا الاختصاص ويتوجه الى اختصاص اخر اما بسبب عدم رغبته في المضي في هذا الاختصاص او عمله يتحتم عليه ان يترك هذا المجال  ويتحول الى مجال اخر ..اسف على الاطالة..
تحياتي

hilmi saad
من قبل hilmi saad , تربية الدواجن , sobf

هندسة الاتصالات - Telecommunications Engineering

الاتصال هو عملية يقوم فيها المرسل بإرسال إشارة معينة تحمل دلالة معينة إلى المستقبل. و لقد تطور علم الاتصالات و فعالياته على مر التاريخ حسب وسائل الاتصال المستخدمة من إشارات صوتية و ضوئية وصولاً إلى العصر الحديث و استخدام الموجات السلكية واللاسلكية و الذبذبات القصيرة في نقل الصوت والصورة، و لقد صاحب ذلك تطور وسائل الإرسال و الاستقبال ليجد الإنسان نفسه في خضم مجال اتصال شاسع الاتساع يعكس العبقرية الإنسانية في استثمار المعرفة العلمية و توظيفها ؛ فجهاز الهاتف العادي و  جهاز المحمول و التليفزيون و الراديو وشبكات الاتصال الداخلي و الخارجي و تقنيات انترنت ....الخ ،  كلها أنظمة اتصال و تواصل من خلال عمليتي الإرسال و الاستقبال.

إن مجال هندسة الاتصالات يتكون من تكامل مجال الهندسة الالكترونية و الكهربائية و يتداخل مع مجالات الهندسة الأخرى مثل الهندسة المدنية و التطبيقات التقنية لعلوم المواد و خصائصها الكيميائية و الفيزيائية حيث ينصب الاهتمام أيضا على نوعية و مواصفات الموصلات Conductors من حيث نوعية خامة التصنيع  و صفاتها الكيميائية و الفيزيائية ، بالإضافة لمواصفات  التصميم الهندسي البنائي للموصل و أكثر الموصلات شيوعاً  في العالم المعاصر هي النحاس، والكابلات المحورية والألياف البصرية، وموجات الراديو.

إن جوهر هندسة الاتصالات المحوري هي تقنيات تحميل الطاقة ثم نقلها و توصيلها عبر  الموجات الكهرومغناطيسية  بواسطة محطات الإرسال الرئيسية transmitters إلى مراكز الاستقبال transceivers.

الخصائص المهنية لمهندسي الاتصالات:

المفترض دائما أن مهندس الاتصالات شخص ذو قدرات إبداعية  خلاقة لحل المشكلات باستثمار الإمكانات المتاحة، و مواجهة الظروف المتعلقة بإنشاء الشبكات و اختيار أفضل المعدات و عمل تمازج بين مكوناتها، فمهندس الاتصالات يستخدم معدات و أجهزة متنوعة لتصميم البنية التحتية لشبكة اتصالات معينة تخدم أهداف معينة ؛ مثل الشبكة التي تكون مجموعة الهواتف الداخلية داخل الفندق أو  المستشفى أو الشركة و التي بالطبع تختلف عن الشبكة التي تكون الخدمة الهاتفية للمدينة ....إلخ. أي أن مهام مهندس الاتصالات الناجح تجعله منه مبتكراً و مراقباً للجودة و مطوراً للأداء و مخترعاً في آن معاً.

المراحل الإنشائية لإعداد شبكة اتصالات:لا: مرحلة التخطيط و الإعداد:

و هي إحدى مهمات مكتب هندسة معدات الاتصالTelecom equipment engineer، حيث يقوم

فريق عمل التخطيط و المؤسس  لكيان العمل و المتخصص في مجال الالكترونيات الدقيقة بتصميم شبكة متكاملة من أجهزة الاتصال و المعدات لاستخدامها في تكوين البنية التحتية  لشبكة الاتصال الأم و التي تتألف من  أجهزة التوجيه routers و المحولات switches وأجهزة الإرسال المتعدد multiplexers وأجهزة الكمبيوتر المتخصصة للربط  بين المكونات  الالكترونية و المعدات المصممة لشبكة الاتصالات السلكية واللاسلكية.

ثانياً: مرحلة التنفيذ:

و هي إحدى مهمات مكتب هندسة العمليات المركزية Central-office engineer، وتتم

بعد إنشاء كيان العمل الأولي حيث تأتي في المرحلة اللاحقة لها سياسة التنفيذ ثم  تشغيل الشبكة و إدارة العمل و إجراءات الصيانة و المتابعة و ضبط الجودة.  بمعنى تصميم و وضع خطط إدارة تنفيذية و منهجية متكاملة للإشراف على التنفيذ و تكامل مكونات العمل وضبط التوقيتات و إدخال التعديلات و التحسينات على البنية الأساسية القائمة وكل تلك العمليات تتطلب تخصصات هندسية متنوعة مثل:

1- مهندسو بناء و تركيب الشبكات structural engineers :و تقع عليهم مسئولية التصميم البنائي و تحديد و تأمين مواضع  تداخل الوصلات للمعدات و تثبيتها على أفضل كفاءة تشغيل ممكنة.

2-مهندسو الكهرباء electrical engineers:  و الذين تقع عليهم مسئولية تولي المسئوليات الخاصة بضبط القياسات الكهربية المتمثلة في  المقاومة resistance، والسعة capacitance، والحثinductance   الخاصة بالمنشأة الجديدة  و التأكد من نقاء و وضوح خدمة الاتصال.

ثالثاً - التنفيذ الميداني Engineers Outside plant :

فريق عمل التنفيذ الميداني يتكون من التخصصات:

1- مهندسو شبكات structural engineers:و تقع عليهم مسئوليات التصميم التركيبي لأبراج البث  و تحديد مواقعها . 2- مهندسو كهرباء electrical engineers: و الذين يقومون بضبط القياسات الكهربية المتمثلة في  المقاومة resistance والسعة, capacitance، والحثinductance  .3- مهندسون مدنيون civil engineers:  و الذين يقوم بتحديد النقاط الإنشائية لابراج البث اللاسلكي حيث يقع كل برج في مواقع  محددة يسمى لا: مرحلة التخطيط و الإعداد:

و هي إحدى مهمات مكتب هندسة معدات الاتصالTelecom equipment engineer، حيث يقوم

فريق عمل التخطيط و المؤسس  لكيان العمل و المتخصص في مجال الالكترونيات الدقيقة بتصميم شبكة متكاملة من أجهزة الاتصال و المعدات لاستخدامها في تكوين البنية التحتية  لشبكة الاتصال الأم و التي تتألف من  أجهزة التوجيه routers و المحولات switches وأجهزة الإرسال المتعدد multiplexers وأجهزة الكمبيوتر المتخصصة للربط  بين المكونات  الالكترونية و المعدات المصممة لشبكة الاتصالات السلكية واللاسلكية.

ثانياً: مرحلة التنفيذ:

و هي إحدى مهمات مكتب هندسة العمليات المركزية Central-office engineer، وتتم

بعد إنشاء كيان العمل الأولي حيث تأتي في المرحلة اللاحقة لها سياسة التنفيذ ثم  تشغيل الشبكة و إدارة العمل و إجراءات الصيانة و المتابعة و ضبط الجودة.  بمعنى تصميم و وضع خطط إدارة تنفيذية و منهجية متكاملة للإشراف على التنفيذ و تكامل مكونات العمل وضبط التوقيتات و إدخال التعديلات و التحسينات على البنية الأساسية القائمة وكل تلك العمليات تتطلب تخصصات هندسية متنوعة مثل:

1- مهندسو بناء و تركيب الشبكات structural engineers :و تقع عليهم مسئولية التصميم البنائي و تحديد و تأمين مواضع  تداخل الوصلات للمعدات و تثبيتها على أفضل كفاءة تشغيل ممكنة.

2-مهندسو الكهرباء electrical engineers:  و الذين تقع عليهم مسئولية تولي المسئوليات الخاصة بضبط القياسات الكهربية المتمثلة في  المقاومة resistance، والسعة capacitance، والحثinductance   الخاصة بالمنشأة الجديدة  و التأكد من نقاء و وضوح خدمة الاتصال.

ثالثاً - التنفيذ الميداني Engineers Outside plant :

فريق عمل التنفيذ الميداني يتكون من التخصصات:

1- مهندسو شبكات structural engineers:و تقع عليهم مسئوليات التصميم التركيبي لأبراج البث  و تحديد مواقعها . 2- مهندسو كهرباء electrical engineers: و الذين يقومون بضبط القياسات الكهربية المتمثلة في  المقاومة resistance والسعة, capacitance، والحثinductance  .3- مهندسون مدنيون civil engineers:  و الذين يقوم بتحديد النقاط الإنشائية لابراج البث اللاسلكي حيث يقع كل برج في مواقع  محددة يسمى

محمد خير saad
من قبل محمد خير saad , مهندس اتصالات , الحجيلان للمشاريع الهندسية

السلام عليكم أقترح على مهندس الالكترو ن أو الاتصالات أن يعتني جدا بالارضية النظرية القوية التي يعتمد عليها كلا التخصصين وقد أصبح جليا في الوقت الحالي بانه لايوجد تخصص لا علاقة له بالآخر خاصة في الاتصالات وتكنلوجيا المعلومات يجب أن يعرف المختص ماذا يرد إليه وكيف وماذا يخرج من عنده وإلى أين وتفضلوا بقبول الاحترام

mothana Alshare
من قبل mothana Alshare , Implementation Engineer , Huawei Technology

مجالات مهندس التصالات مختلفه, فهناك الاتصالات السلكيه واللاسلكيه, اما السلكيه فهي خطوط الهاتف والانترنت والاسلكيه تكون اما التوكاتوكي او الخلوي والرادار

وتختلف مواقع العمل مختلف من واحده لاخرى, كان يكون ميداني او مكتبي

اما الميداني فهو ان يقوم المهندس على الاشراف على تركيب الكوابل و الاجهزه الاخرى و من ثم برمجتها, و هناك مهندس جوده يشرف على الاعمال في الموقع

اما المكتبي فهناك مواقع كثيره, كمهندس تردد الراديوي يقوم بالاشراف على تردد الاشاره في الابراج و تردد الخطوطو وهناك مهندس برج مركزي, ويقوم بالاشراف على الابراج من السنترال المركزي, وهناك مهندس مبرمج يقوم ببمرمجة المواقع والربط بينها...

hani eshag
من قبل hani eshag , implementation engineer , Rawasy engineering for contractor

باختصار في المصانع والمطارات والاتصالات والجيش والبحر والنفط

lobna mbarek
من قبل lobna mbarek

مهندس صيانة الميدان

مسئول عن صيانه شبكات المحمول

مسئول عن تحسين الخدمه

مسئول عن تخطيط الشبكه

مسئول عن شبكه الاتصال بين ال BTSs و يقتصر شغله علي اللينكات و اجزائها الموجودين في السايت

مختص بالكباين و عملها و توجيه الانتنات و السجنل

هندس الاتصالات المركزى مسئول عن تصميم والإشراف على تنفيذ معدات الاتصالات السلكية واللاسلكية في السنترال المركزي. هو المسئول عن تصميم كيفية توزيع كميات هائلة من الكابلات إلى مختلف المعدات وإطارات الأسلاك في جميع أنحاء السنترال المركزى، والإشراف على التركيب وتحضير جميع المعدات الجديدة اللازمة

Adil Aila
من قبل Adil Aila , Technicien reseau telecom , Valsesia telecom

وظائف الاتصالات السلكية واللاسلكية أول اتصال فني مع العملاء من خلال تلبية الحاجة أثناء التركيب المعدات الجديدة بعد الاستماع للعثور على حل مشكلة صيانة

Ehab Fakhri
من قبل Ehab Fakhri

ما هو مجالات هذا الاختصاص وهل يدخل من ضمن PLC