What is the most important element that must be studied very carefully during the creating ERP systems? ما هو أهم عنصر يجب دراسته بدقة أثناء تطبيق نظم ERP?

الغاية من السؤال تحديد العنصر الاكثر الاهمية أثناء تطبيق نظم إدارة الموارد نظراً لما يتعلق لاحقاً بأداء عمل المؤسسة ككل . الغاية من السؤال تعميم الفائدة والحوار العلمي البناء

تم إضافة السؤال من قبل M. Hussam Almorey , CEO , http://www.baladsyria.org/
تاريخ النشر: 2013/08/13
Hussein Ali
من قبل Hussein Ali , Principal Engineer , Oracle - Egypt

The Analysis Phases is the most important phase. I mean a well writen analysis documents with approvals from business and key users. I prefer AIM methodolgy specially MD050 & MD060 & MD120.

AIM = Oracle’s Application Implementation Methodology

Finally

Without a proper analysis you may continue in the wrong direction and discover the problems during the testing UAT or Post Production Support.

An ERP system cannot be implemented without a detailed mapping of all business processes.
The business processes are the key for parametrisation of an ERP system.

Ali Safer
من قبل Ali Safer , Business Central Technical Consultant , Microsoft gold partner

ERP systems should satisfy all entreprise needs (Finance, RH, Service, Sales, Productions, Sales , Purchases), those are the most common services in all companies.
Your ERP should be scalable and flexibale for customization.
also in conceprion phase yopu should keep in mind , the security management wich means each user should have the rights on what belong to his services wich could be very dificcult, espacially when we know that ERP has a one unique common Data Base.

All activities ----- production and service ----- must be noted properly as ERP system depends on processing of these activities into a meaningful reports.

Mohammad Tohamy Hussein Hussein
من قبل Mohammad Tohamy Hussein Hussein , Chief Executive Officer & ERP Architect , Egyptian Software Group

أرى أن أهم الإعتبارات في هذا المشروع هي

- إختيار أفضل موظفي الشركة في مجالات النظام المستهدف وضمهم لفريق إختيار النظام وتدريبهم لمعرفة أفضل الممارسات التي تم التوصل إليها كل في مجاله

- تعريف واضح ودقيق لإهداف كل إدارة من تطبيق النظام

- تحديد محددات نجاح تطبيق النظام في كل إدارة وعريف معايير النجاح لكل محدد من تلك المحددات

Naeem Wael Wahman
من قبل Naeem Wael Wahman , Senior External Audit , Mazars Mostafa Shawki & Co.

أن أهم مرحلة هى مرحلة الفهم والتحليل حيث أنه فى هذه المرحلة يقوم الاشخاص المسئولين عن تطبيق المشروع بالشركة بفهم النشاط الرئيسى للشركة وفهم كافة أحتياجات الشركة وكافة اعمالهم اليومية والشهرية ومنها يقومون بتايد هذه المعلومات بالمستندات لاخذ الموافقة عليها وموضحا بها افضل طريقة يتم استخدامها طبقا لنشاط الشركة واحتياجاتها

وعدم نجاح هذه المرحلة او عدم تفهم الفريق لكافة احتياجات الشركة سيودى الى فشل المشروع

ِAhmad Odeh Alquraan القرعان
من قبل ِAhmad Odeh Alquraan القرعان , Coordinator , Aljazeera Network

بعد التحليل وفهم المتطلبات وهو يعتبر جزء مهم

يجب الإهتمام بواجهة المستخدم خلال تصميم النظام حتى يكون سهل الاستخدام خاصة النماذ

الجدوله الزمنيه والتوقاعت بتحسن الاقتصاد العام على مستوى ارتفاع الودائع او هبوطها وبالتالى الجدوله المستقبليه من اهم الاشياء التى تتخطى بيها الشركه اى سابقه تحدث بالودائع بالنوك واختيار اهم الكفاءات فى العمل من خلال مهرتهم وخبراتهم وليس فقط من خلال دراستهم العامه