Jv asper ifrs for below trnsc? Receivables 220k, took full bad debts provision for 220k ,then customer agreed to pay only 100k but as final settle.

K TOTAL RECEIVABLES  FROM A CUSTOMER AND  TOOK PROVISION FOR FULL AMOUNT -K

LATER CUSTOMER AGREED TO PAY IT BUT ONLYK AS FULL SETTLEMENT TO AVOID CASE (K DISCOUNT), AND WE AGREED . WHAT ARE THE JOURNALS ASPER IFRS?

تم إضافة السؤال من قبل ABDUL MAJEED KUNNAM PADATH , Chief Accountant , Arab building materials
تاريخ النشر: 2017/08/03
Nouman Mustafa
من قبل Nouman Mustafa , Finance Manager (Financial Planning & Reporting) , Saudi Arabian Airlines

1)- Following is going on the assumption that you have not written off your receivables and have just recorded contra receivale (Allowance for doubtful debt provision)

initial entry

Receivables 220K

                         Provision for doubtful receivables 220K

when the customer agreed to pay only 100k  as final settlement then;

Allowance for doubtfule debts 120K

                                  Receivables 120K

For the remaining amount of 100 K re instate following entry,

Account Receivables 100K

                                    Provision for receivables 100K

when you received the amount

Bank Incoming 100K

                              Receivables 100K

Cash/Bank Incoming 100K

asber shaabo
من قبل asber shaabo , ادارة -محاسبة - متابعة شؤون الفندق لدى القطاع العام و الخاص , فندق عينكاوة باﻻص - فندق ارابيﻻ غراند -نقابة محامي كردستان العراق

Taking bad debts is a great thing, but taking their allocations may sign the company into a financial problem