كيف يتم إنشاء قسم تكنولوجيا المعلومات في منظمة؟

ما هي مستلزمات إنشاء قسم تكنولوجيا المعلومات في منظمة أو شركة؟

تم إضافة السؤال من قبل Adnan Mohammad , teacher , IRC
تاريخ النشر: 2017/08/22
Adel Younes
من قبل Adel Younes , Manager Project Management Office , Technovision

القسم مش من الثوابت لازم مدير IT كويس هو اللى بيقوم بدراسة الشركة ووظيفتها واستراتيجيتها وهيحدد بعدها ايه اللى محتاجه من اجهزة وموارد بشرية

 المدير الفاهم هيوفرلك فلوس كتييييييييييييييييييييييييييييييييييييييييييير اوى وperformance عالى جدا

اما لو تعاملت مع القسم علىى انه قسم لازم يتملى بمعدات او اجهزة معينة, قسم ال IT هيبقى financial black hole

وهتفضل عندك احساس بعدم الرضا عن الاداء رغم انك بتصرف كتيييييييييييييييييييييييييييييييييير جدا

Mohammad Alhadidi
من قبل Mohammad Alhadidi , ICT Unit supervisor , Institute for Family Health/Noor Alhussein Foundation

يتم ذلك بالتخطيط المناسب,

بداية يجب معرفة المجالات المطلوبة للقيام بأعمال القسم و هي تعتمد على طبيعة عمل المنظمة و الأنظمة الداخلية المعمول بها, مثلا: من مجالات تكنولوجيا المعلومات؛ البرمجة, الدعم الفني, ادارة الانظمة و الصيانة بانواعها و غيرها مثل التصميم و ادارة المواقع الالكترونية و التسويق الالكتروني.

ثم يتم تحديد اعداد الموارد المطلوبة لانشاء هذا القسم, من موارد بشرية و معدات و مخصصات مالية و غيرها.

ثم تبدأ العملية المتعارف عليها في التوظيف و التأسيس.

ثم تبدأ مرحلة توزيع المهام من خلال خطة سنوية أو نصف سنوية.

تخضع هذه الخطط للمتابعة و تقييم اداء القسم و افراده من خلال التاكد من تحقيق الانجازات المتوقعة.

و يجب أن تخضع مثل هذه الأقسام للتقييم الداخلي من قبل الأقسام الأخرى و الموظفين حيث تعتبر من الأقسام التابعة لادارة العمليات و التي تلزم احتكاك مباشر مع الزملاء؛ و عليه يجب التأكد من مهارات التواصل بشكل مستمر.

و يجب معرفة نقطة مهمة جدا للإدارة التي ترغب بتأسيس قسم تكنولوجيا معلومات, و هو ان تكنولوجيا المعلومات شيء متجدد باستمرار و مواكبته تتطلب تخصيص مبالغ مالية تتناسب مع حجم العمل المطلوب.

AbdelfattahAhmed  Mohamed Kamel
من قبل AbdelfattahAhmed Mohamed Kamel , IT Administrator , Deal Distribution International

بناء قسم تكنولوجيا المعلومات في اي منظمه او شركه مش حاجه صعبه لكن بتتطلب من الشركه حاجتين:

·       انها تحدد احتياجتها بالتفصيل من قسم ال (IT)، لأن كل شركه او مؤسسه بتختلف عن غيرها في الوظائف و المسؤوليات المختصه لقسم (IT)، مثلا (شركات تصميم المواقع وشركات حمايه المعلومات و....الخ ) كل الشركات الي نفس التخصص ده معتمده اكتر من 85% من شغلها على قسم (IT) بعكس باقي الشركات الي قسم IT فيها بيكون عباره عن قسم بيساعد في اداره الشغل او بيقدم المساعدات لباقي الموظفين لتسهيل الشغل داخل الشركه او المؤسسه (IT Support).

·       بعد كده يبتدي خبره الشخص الي هيبتدي في بدء هذا القسم لأن ممكن يكون احتياج الشركه اكتر من بكتير من الميزانيه الموضوعه لبدء قسم IT وساعتها هيوفر كتيييييير جدا علي الشركه.