Why is the uplink frequency lower than the downlink frequency in CDMA?

WHY IS THE UPLINK FREQUENCY LOWER THAN THE DOWNLINK FREQUENCY IN CDMA? IS THERE ANY OTHER REASON EXCEPT THE POWER TRANSMITTING CAPABILITIES OF MOBILE SET AND THE BASE STATION?

تم إضافة السؤال من قبل Mohammed Mohammed ahmed Alrabahi Alrabahi , noc engineer , Y-GSM Company for Telecoming
تاريخ النشر: 2014/01/16
Mohannad Abdul Majeed
من قبل Mohannad Abdul Majeed , المدير العام General Manager , إبداع للتطوير الهندسي EBDA Engineering & Development Co.

Because higher frequency increases antenna efficiency which allows using small volume antennas in basestations.