معي قائمة دخل ومركز مالي لشركة ،كيف يمكن تقييم هذه الشركة لمعرفة نسبة الدخول فيها كشريك ؟ مثال عملي لو تكرمتم

تم إضافة السؤال من قبل sayed mohamed , مدير حسابات , شركة فلور تك للمقاولات
تاريخ النشر: 2019/05/06
Reda Samy
من قبل Reda Samy , Senior Accountant , جديد النظم لتقنية المعلومات

من خلال العائد على الإستثمار ROi.

ودا بإختصار = net income / invested Capital ،

ال net income موجود بقائمة الدخل.

وال invested Capital = cost Of Investment ودا موجود بقائمة المركز المالي.

وبعد كدا بتقارن ال ROI الخاص بالشركة مع ال Avarage بتاع الصناعه أو المتوسط بتاع الشركات المنافسة في السوق.

مثال عملي بسيط :

لو أن الشركة قامت بإستثمار مبلغ 10,000 جنبة وفي نهاية العام وجدنا أرباح الشركة = 1000 جنية فقط

فالعائد على الإستثمار هنا = 10 %.

طبعا الموضوع في الواقع العملي مش بيكون بسيط قوي كدا، " علميا " في خلاف كبير على تعريف المصطلح دا ( invested Capital )، يعني هل هيدخل ضمن الحسبه مثلا : تكلفة أرض غير مستغلة ؟؟ وحاجات تانية.

لكن بمجرد حساب ال invested Capital، بيكون سهل حساب ال ROI ومعرفه هل الشركة مميزه ومنافسه ولا لأه.

طبعا في طرق أخرى لتقييم الشركة. وتحديد هل يتم الإستثمار بها ولا لأه. ولابد من الإستعانه بقائمة التدفقات النقدية ، لأن لها دور كبير في تحديد ال Cash in.